Nova topnica – intendantica HNK u Varaždinu – Senka Bulić

  • 0
  • 5.902 views

Nakon dva pucnja “društvenjaka” na redu je kultura. Tako je Upravni odbor Udruge Varaždinska građanska garda predložio za novu topnicu, intendanticu HNK u Varaždinu – Senku Bulić.

Senka Bulić hrvatska glumica i kazališna redateljica, rođena Splićanka. Studij glume završila na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Svoje prve korake na sceni napravila je u splitskom dramskom studiju Titovi mornari i vrlo je rano počela glumiti u predstavama splitskog kazališta, s glumcima kao što su Zdravka Krstulović, Ivica Vidović, Boris Dvornik, Rade Šerbedžija, Miodrag Krivokapić i mnogi drugi.
Senka osniva kazalište “Teatar Hotel Bulić”, koji je eminentno autorske orijentacije i koji svojom autentičnom i vitalnom poetikom i hrabrim temama uzbuđuje ne samo kazališne duhove. U njenom kazalištu nisu se igrali hitovi, ni prožvakani naslovi s “figom u džepu” već provokativni autori ostavljeni na margini: Artaud, Genet, Mishima, Salinger, Koltès i drugi”. Kroz svoje se predstave nužno bavi i položajem žena u društvu.
Bila je angažirana u splitskome HNK-u 1985–86., a potom je surađivala u Gradskom dramskom kazalištu »Gavella«, Teatru &TD, u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci, ljubljanskom Miniteatru i dr. U Zagrebu je 2001. utemeljila kazališnu družinu Kazalište »Hotel Bulić«, 2006–10. bila je ravnateljica Scene »Gorica« u Velikoj Gorici, a 2011. Drame Splitskog ljeta. Glumila je naslovne uloge u Fedri (Ivica Buljan/Jean Racine i Marina Ivanovna Cvetajeva), Medeji (Euripid), Lizistrati (Aristofan) i Jackie (Elfride Jelinek), a istaknula se i kao Žena pauk (Manuel Puig, Poljubac žene pauka), Viola i Sebastian (William Shakespeare, Na Tri kralja), Zaručnica, Sonja i Majka (Bernard-Marie Koltès, Marš, Pijani proces i Sallinger), Elektra (Pier Paolo Pasolini, Pilad), Maćeha (I. Buljan/Charles Perrault, Pepeljuga) i dr. Režirala je predstave Zločin na Kozjem otoku (Ugo Betti), Hanjo (Yukio Mishima), Rozamunda (E. Jelinek), Hotel Splendid (Jean Genet), Svršimo s Božjim sudom, part one i Rekvijem za organe – pokora (Antonin Artaud), Dama s kamelijama (S. Bulić/Alexandre Dumas sin) i dr. Glumi i na filmu i televiziji, sinkronizira animirane filmove. Dug je popis njenih ostvarenja. Pa da se malo podsjetimo:

Televizijske uloge:
“Nemoj nikome reći” kao profesorica Knjaz (2015. – 2017.)
Stipe u gostima” kao Melina (2010.)
“Obećana zemlja” (2002.)
“Operacija Barbarossa” kao Marijanina mama (1990.)

Filmske uloge:
“Zbog tebe” kao dama u crnom (2016.)
“Svećenikova djeca” kao Perka (2013.)
“Pont Neuf” kao Mary (1997.)
“Kako je počeo rat na mom otoku” kao Spomenka (1996.)
“Ne zaboravi me” (1996.)
“Cijena života” kao Desa (1994.)
“Nitko se neće smijati” kao radnica (1985.)
“Judita” (1980.)

Sinkronizacija:
“101 dalmatinac” kao Cruella De Vil (2008.)
“Obitelj Robinson” kao Baka Lusil (2007.)
“Sezona lova” kao Mare (2006.)
“Auti, 2, 3” kao Flo (2006., 2011., 2017.)
“Timon i Pumba” (2005.)
“Izbavitelji” kao Mala (2004.)
“Pobuna na farmi” kao Ana (2004.)
“Kralj lavova” kao Sarabi (2003.)
“Vrlo Wompkee Božić” kao Ledena Kraljica (2003.)

Početkom 2022. godine(1. ožujka) Senka je izabrana za intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, kazališna glumica, redateljica, umjetnica i nesuđena – rock zvijezda. Sve to u jednoj Senki! Završila je i školu likovnih umjetnosti. Da nije glumica bila bi kiparica, da nije ni jedno ni drugo bila bi rock zvijezda. Iako je cijeli život vezana za glumu, zbog odnosa i poštovanja prema publici, još uvijek ima tremu te joj je svaki izlazak pred publiku i dan danas uzbudljiv
Pod njenim vodstvom, za samo godinu dana (!) HNK u Varaždinu doživio je potpunu preobrazbu, a svojim repertoarom aktualizirao je bitne teme današnjice. Doista je lijepo vidjeti gledalište našeg HNK uvijek ispunjenim!
Senki u novim umjetničkim izazovima želimo puno uspjeha u kojima nama, Varaždincima, preostaje samo – uživati! Eto, Senka, sad si, na naš načini, prava Varaždinka!

Leave a Comment:

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

A link to set a new password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our pravilima privatnosti.